Makan sengkuang Cina ni teringat aku tentang satu benda yang dah lama aku tak jamah. Duk jenuh aku pikir dan beberapa sesi 'brain storming' baru aku teringat nama makanan ni,Tombong kelapa.
******
Ni namanya tombong kelapa. Opah aku orang Perak panggil dia tombong kelapa. Kalau orang Kedah panggil dia Kumboi. Nak jumpa benda ni memang agak 'rare' di zaman teknologi fesbuk, iphone, twitter, green technology, Wawasan Doplo-Doplo,Glass display technology dan sebagainya. Aku syak sedara-sedara aku yang baru darjah-darjah dan sekolah menengah sekarang ni mungkin tak pernah berpeluang makan benda ni atau pernah tengok secara live.
Tombong kelapa. Opah aku selalu bagi makan benda ni dekat ayam-ayam dia, tapi cucu-cucu dia suka berebut nak makan, termasuk aku
Aku pun dulu dapat makan benda ni time-time opah aku nak masak lauk yang pakai santan atau time nak dekat raya. Sebab time-time macam tu memang bekalan santan sangat diperlukan untuk menampung masakan.
Cucu-cucu opah termasuk aku dan sedara akan stenbai dekat dapur kayu belakang rumah untuk berebut tombong kelapa ni time opah aku atau tokwan aku nak belah kelapa. Memang lemak berkrim dan gebu beb tombong ni.
Dah lama dah aku tak pekena benda tombong ni. Mana la aku nak cari sekarang. Siapa-siapa tau, bolehlah contact-contact dan roger-roger.
.
bukan sedap pun...
ReplyDeletetombong ni mmg sedap, terbaik la maonx
ReplyDeleteRasanya lembut mcm span...
ReplyDelete