Monday, October 20, 2014

Raya Haji 2014

Catatan ni aku tulis di status fesbuk, satu atau dua hari selepas hari raya Aidiladha 2014 yang lepas.

" Abah ada di Kemboja pada hari raya Aidiladha semalam.

Tolong -tolong apa yang patut untuk membantu kehidupan Muslim disana.

Semoga Allah mempermudahkan urusan Abah dan kawan-kawannya."

          Nak tulis banyak tentang pengalaman abah di Kemboja, tapi baru dapat sedikit info berdasarkan cerita dari mak tempohari. Ada lebih kurang 65 ekor lembu selamat dikorbankan oleh geng-geng abah semasa disana seramai 12 orang.Ini merupakan pengalaman Abah yang pertama melakukan program korban di Kemboja.

          Kerja-kerja pengagihan daging korban, melapah, memotong dan sebagainya mendapat bantuan dari penduduk Islam Kemboja di sana. Abah cakap sedih melihat kehidupan Muslim di sana. Tertindas dan tak membangun. Memang di Malaysia pun masih ada, namun tak seteruk apa yang berlaku saperti di sana.

          Abah habaq, kehidupan disana semacam kehidupan di kawasan kampung sekitar Malaysia seawal tahun 60an dahulu. Ramai kanak-kanak hidup tanpa berselipar/kasut. Keadaan agak kotor.

          Selain melakukan program korban, duit lebihan juga (disebabkan harga lembu disana lebih murah berbanding di Malaysia, sekitar RM1800 seekor) diinfakkan untuk dibuat rumah penduduk miskin, memperbaik rumah, memperbaiki jeti nelayan Muslim, memperbaiki bot dan lain-lain.

        Ada berita yang kurang enak juga didengar. Ramai juga ustaz-ustaz yang hanya sekadar mahu mengambil untung dengan melakukan program korban di Kemboja. Bukan setakat ribu, tapi berpuluh ribu ringgit punya keuntungan. Allahualam. Cerita ni aku belum dapat tahu secara bersemuka dengan Abah lagi.

         Semoga kita semua dapat membantu apa yang patut terhadap saudara-mara kita, terutamanya ahli keluarga yang terdekat. InsyaAllah.No comments:

Post a Comment