Thursday, February 20, 2014

Kemiskinan dan kefakiran yang melanda umat Islam

           Benda ni, cerita ni, kesah ini, sememangnya sudah lama. Tapi tadi di laman fesbuk aku ada sahabat yang poskan ia semula. Terdetik dalam hati aku, ingin memahat perkongsian dan kesah sebenar dari pengalaman brader Raja Shamri ni, sebagai peringatan dan tauladan kepada diri aku sendiri. Dan untuk hangpa semua. Semoga bermanfaat.

******
           Aqidah memang tidak boleh dijualbeli tetapi mudah tergadai tanpa sedar. Masjid banyak duit. Tetapi pengurusan masjid buat duit masjid macam duit mereka sendiri. Curi RM2 kena penjara. Mungkin yang melidi duit tabung tu dalam kesempitan sangat.

           Aku pernah masuk gereja dekat komplek Asia Jaya. Ada kotak transparent atas meja.Ada buku catitan sebelah kotak. Dalam kotak tak bertutup ada banyak duit macam-macam note. Aku belek buku. Lima ruang utk diisi. Tarikh, Nama, no tel, jumlah, catitan.

           Berbagai kaum punya nama ada dan memang aku mencari nama Melayu. Jumpa beberapa nama siap nombor talipon. Salah satu nama lelaki ambil RM50 untuk beli susu anak.
Aku call no yang dicatat. Sembang beberapa minit. Baru kena berhenti kerja jaga masa tu.

           "Dah jumpa pak imam masjid. Kena buat surat ke bendahari. Bendahari pula suruh gi pejabat zakat. Sampai pejabat zakat kena isi itu ini. Entah bila pula nak dapat. Kawan india suruh pi gereja. Boleh terus ambik kemudian baru tulis nama.Saya pun pergi tempat tu dgn dia."

Kenapa encik ambik limapuluh je. Bukan ada orang jaga pun?

"Entahlah. Tapi walaupun takde orang jaga tapi Allah nampak walaupun dalam gereja. Niat saya memang nak beli susu anak dan sikit untuk tambang pusing2 cari kerja."

Terdiam aku sekejap. Lepas tu encik?

"Saya terus pergi beli susu anak dan balik rumah dengan nasi bungkus malam lima beranak. Pagi esok gereja talipon dan lepas tu saya pun dapat kerja jadi jaga di gereja tu. Takpa la asal tak mencuri."

            Aku langsung teringat pada sorang pakcik yang sedang ronda tempat parking masa tu. Encik masih kerja di situ?

"Dak dah. Saya dah balik kampung ni. Gereja bagi modal. La ni saya meniaga gerai makan."

            Masjid patut boleh buat lebih baik dari gereja. Jangan bangga dengan jumlah terkumpul ratusan ribu tapi ahli qariah ada yang dapur tak berasap.

Gambaq ihsan tabloid Kosmo.

No comments:

Post a Comment