Friday, July 11, 2014

Gelandangan, Gaza,Gasak dan Germany

          Banyak betul berita yang aku baca dan dengar,tapi dalam masa yang sama tak dapat nak buat komentar satu persatu. Jadi, aku simpulkan dengan tema 4 G ; Gelandangan, Gaza, Gasak dan Germany.

Gelandangan

Ku Nan bagi aku seorang yang sepatutnya cukup pintar dan boleh pikiaq dahulu sebelum membuat apa-apa kenyataan pasal warga gelandangan. Kan dah kena. Member aku, Firdaus Aripin yang 'lead' Project Help untuk bantu gelandangan,anak yatim dan sebagainya dari tahun 2012; memang tak puas hati juga dengan Ku Nan ni.

Gaza

Beberapa hari lepas , Gaza kena bedil lagi. Sama saperti Ramadhan tahun lepas. Kempen boikot barangan dan produk zionis Israel laknatullah bermula. Ada yang kata kempen bermusim, ada yang ambil pot, ada yang kata boikot ni projek pembodohan dan ada yang 'share' Save Gaza apa bana semua di media sosial, tapi buka posa di MekDonald. Maafkan aku wahai saudara seIslam di Gaza dan warga Palestin di sana. Aku hanya mampu berdoa dan menderma.

 Gasak

Kes bunuh banyak betul. Kau gasak anak kau sampai mati sebab dia nak kerja. Itu baru satu. Yang gasak dan bunuh kanak-kanak untuk jual organ ada lagi. Cerita remaja OKU terbiar pun ada.

dan yang paling hangpa semua tak perlulah nak bergaduh dan risau sangat,

Germany

Ya, pasokan bola sepak German kuat dan berjaya ke perlawanan akhir  Piala Dunia 2014. Kenyataan bangang Bung Mokhtar pun boleh tahan juga. Aku sokong Belanda dan Algeria untuk edisi kali ini. Satunya sebab faktor Van Gaal, dan satunya sebab Algeria ramai pemain beragama Islam.

Haa. Ni kes pegawai diplomatik Malaysia didakwa menceroboh rumah dan melakukan serangan seksual kepada saorang wanita warga New Zealand di Wellington ni, apa cerita?

No comments:

Post a Comment