Thursday, January 20, 2011

Thaipusam dan bagaimana aku mengharunginya

         Cuti Thaipusam yang diberi pada hari ini memang aku manfaatkan sebaiknya dengan perkara -perkara ibadah dan ilmiah. Disebabkan cik pentunang balik kampung, aku kembali solo sekejab (tapi rindu sama dia sangat -sangat sebab dalam hati masih ada taman).Kehkehkeh.Awal-awal lagi memang aku dah pasang niat nak bangun pukul 11 onwards. Tidur pun satu ibadah pe. At least, aku tak dengar orang duk mengumpat, tengok pompuan seksi,cerita biru atau seangkatan dengannya.Housemate aku sume pun dapat cuti, except Jeri sebab dia keja dengan gohmen.Kehkehkeh.


Get rich or die tryin', bak kata 5 kupang. Korang boleh buat benda ni time Thaipusam.


         Semalam Jeri punya kunci kereta Waja dia tertinggal dalam kereta. Naharem. Aku nak tolong pun tak tau.So, dia plan nak bawak moto Pachad untuk pegi keja. Moto aku memang aku tak rekemen sebab moto lama dan selalu buat hal.dah la nak start enjin selalu mati.Maklum la, moto Kriss.Kang tak pasal-pasal Jeri yang maki hamun aku kalo moto rosak tengah jalan. Dah la tempat keja dia jauh, nun di Vladivostok tu.Maaf, Mahang sebenarnya.Hasrat aku nak menjadikan tidur sebagai satu ibadah terkubur sebab dengan tak semena -mena aku mengoffer diri nak teman dia pergi kedai kunci. Harap2 buka la sebab mostly
kat Kulim ni, kedai kunci suma Cina yang conquer. Biasa la tu. Aku rasa kalo mana2 tempat pun sama. Susah nak tengok Melayu buka kedai kunci.Ni yang tiba -tiba semangt nak berniaga aku menggelegak balik ni. Ceh, semangat kejap je. Dalam hati kata, kerja makan gaji lagi bagus.Huh.


******

          Seawal 8.30 lagi kitorang dah gerak. Riki-riki botol kosong kat laman rumah dulu, dapat satu, sebab moto aku minyak dah kering.So, nak tak nak kena pegi stesen Petronas yang jaraknya lebih kurang 250m tu dengan keta bersama Jeri. Alang2 lepas tu boleh gerak riki kedai kunci yang buka hari ni.Kat Petronas tu ada bengkel keta, milik orang Melayu.

Aku tanya brader tu boleh tolong buka tak kereta Waja sebab kunci kereta Jeri ni tertinggal kat dalam.
        " Bang, ni ada kereta Waja ni problem sikit. Kunci tetinggal dalam kereta. Xda kunci spare", tanya aku.
         " owh. Camni kami tak boleh buat bang. kereta Waja ni memang tak boleh buat, sebab dia pakai kabel" ,balas brader tu.
" Kalau kereta Wira boleh la, korek pakai dawai je. Senang" sambung brader tu balik.

Adus. Haram. camana nak buat ni.Aku memang tak pakar sangat benda-benda automotif ni. Isi minyak kereta aku tau la. Satu lagi 'drift' kereta.Tu memang bidang aku, kalah nipis je ngan Tengku Djan.Cettpoorah berangan.

       Lepas setengah jam, setelah pusing-pusing Kulim cari kedai kunci, 'finally' dapat gak kedai kunci yang bole offer service. Macam biasa, mesti la orang Cina kan.Sampai je dekat umah aku, dengan rileknya dia dapat buka pintu kereta Waja Jeri tu. Lahanat.Pakai alat yang sempoi-sempoi pulak tu , termasuk dawai. Aku rasa tak sampai 4 minit.

        Mau tak mau, Jeri kena charge rm65 dengan mamat Cina tu. Naharem betul. Nasib baik dapat diskaun jadi RM60 dan nasib baik jugak bukan duit aku yang kena bayar.Yeargh, thats the price for being an expertise. Mamat Cina ni aku konfiden, bole rilek- rilek je 'hijack' kereta Ford Mustang aku senyap-senyap. Dayum.


*****

         Aktiviti tengahari sampai petang aku diisi dengan jalan -jalan cari cat. Cat yang dimaksudkan adalah cat rumah, bukan cat woman, cat erpillar hatta cat astrophy.
Alimin a.k.a Ali Terra Rossa ajak beli cat untuk dia cat rumah baru dia. Memang payah rupanya nak beli cat. weathershield la, odorless la,gloss la. Tu satu hal. Satu lagi nak pilih kaler memang la teramat sukar. Rambang mata aku. Lagi rambang dari tengok baju-baju dan jeans bundle yang cantik-cantik dan murah.Ape -apepun, enjoy pe cari cat ni. Banyak jugak kalori aku terbakar. Panas petang tadi sampai ketiak aku jadi kolam la jugak.

         Habis beli cat dan hantar dekat rumah baru Ali TerraRossa, kitorang lepak makan cendol dekat stesen bas Kulim. Layann...




Cendol. Dessert yang aku rate lagi tinggi dari Baskin & Robin punya aiskrem.






photo credit :
 http://gastronomicdiary.wordpress.com/2008/05/23/taiping-steamed-chicken-rice-cendol/
 http://www.ebaumsworld.com/pictures/view/42535/

8 comments:

  1. Hi there i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when
    i read this article i thought i could also make comment due to this brilliant article.
    Here is my web site ... Vicotria

    ReplyDelete
  2. Greetings! Very helpful advice in this particular post!
    It's the little changes that will make the biggest changes. Thanks for sharing!
    Also see my web site: Gail Pickle 01

    ReplyDelete
  3. Hi, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the favor”.
    I'm trying to find things to improve my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!
    My website ... porn star lea

    ReplyDelete
  4. Awesome! Its truly awesome post, I have got much clear idea concerning from this article.
    My website > Busty Whore Hotter Than Ever

    ReplyDelete
  5. It's an amazing article designed for all the web users; they will get advantage from it I am sure.
    Take a look at my webpage :: teenporn

    ReplyDelete
  6. You actually make it seem so easy with your presentation but I
    find this topic to be really something which I think I
    would never understand. It seems too complicated and very broad for me.

    I am looking forward for your next post, I
    will try to get the hang of it!
    My web blog www.bhgalleries.com

    ReplyDelete
  7. If some one wishes expert view concerning running a blog afterward i recommend him/her to pay a visit this blog, Keep up the fastidious job.
    Here is my weblog ... teen porn

    ReplyDelete
  8. Highly energetic post, I enjoyed that bit. Will there be a part 2?
    My webpage > Naughty granny takes two young dicks

    ReplyDelete